Mm, 28-jul-2008
Komt inflatie boven de 10 procent?
Doordat centrale banken de afgelopen jaren te veel geld hebben gecreëerd, hebben we momenteel te maken met oplopende inflatie. De inflatie is hoog, maar kan nog verder stijgen.
Elk jaar wordt er meer geld bijgedrukt waardoor de geldhoeveelheid stijgt. De laatste jaren wordt er echter steeds meer geld bijgedrukt en dat is slecht nieuws. De stijging van de geldhoeveelheid is zelfs 10% tot 12% in 2007 en 2008. Wordt dit gekoppeld aan een achterblijvende economische groei van zo'n 2%, dan kan men verwachten dat de feitelijke inflatie wel eens tegen de 10 procent zou kunnen uitkomen, of misschien wel hoger.
Dit wordt gesteld door beurscommentator Willem Middelkoop van RTL Z en Casper de Vries, hoogleraar Monetaire Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in een recent RTL programma over inflatie.
Doordat het CBS uitgaat van een beperkte methode om de inflatie te meten komt deze structureel lager uit dan het feitelijke niveau. Een hoge feitelijke inflatie biedt de overheid voordeel doordat de waarde van de uitstaande staatschuld moeiteloos lager wordt. Daar tegenover staat dat een hoge inflatie slecht is voor de economie omdat deze een loon-prijs spiraal met verlammende werking kan veroorzaken. Overheden zijn dus gebaat bij een laag inflatiecijfer tegenover een hoge feitelijke inflatie. Van centrale banken wordt verwacht dat ze de inflatie beteugelen, maar ze zijn in feite veroorzaker.
Terwijl mensen met schulden ook kunnen profiteren van een hoge inflatie, zijn de spaarders het kind van de rekening. Zij zullen merken dat de waarde van hun moeizaam bijeengespaarde geld wegsmelt als sneeuw voor de zon. Voor gepensioneerden en andere mensen die afhankelijk zijn van hun spaargeld is dit met name een duur gelag. Het is dus zaak het spaargeld zo goed mogelijk te beschermen tegen inflatie. Het minste wat men daarom zou moeten doen is te kiezen voor een spaarrekening met hoge rente.
© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.
Meer nieuws: